Víno Dingač

Úvod O Víně Víno Dingač

Víno Dingač -  Víno Dingač není obyčejné víno, nýbrž se stalo statusním a náboženským symbolem, svatou tekutinou založenou na tradici výroby vína v této oblasti. V podmínkách středomořského podnebí, které se vyznačuje krátkými a mírnými zimami a dlouhými a teplými léty zalitými sluncem, vznikla vína, která vynikají ideálním poměrem alkoholu, kyselin, minerálů, taninu, barvy, proteinů a vitamínů. Mikroklima a mikro reliéf byly rozhodující při vzniku kvality a odrůda vinné révy "plavac mali“, kterou pro její odolnost vůči suchu a rubínově červenou barvu v Dalmácii nazývají také "krev země", dosáhla největšího úspěchu právě v Dingači. Dingač je špičkové červené suché víno kontrolovaného původu z ohraničených oblastí pelješackého poloostrova. Od roku 1961 je chráněno Ženevskou konvencí a stalo se tak prvním chorvatským vínem chráněným zákonem. Získává se z autochtonní odrůdy „plavac mali“ z lokality Dingač, na strmých jižních svazích pelješackého poloostrova. Má hlubokou rubínově červenou barvu, mimořádně osobitý a bohatý buket, jemne zvýrazněné odrůdové aroma a harmonickou plnou chuť.

                                        

Copyright 2017 - 2019 © chorvatska-vina.cz